Genel Bilgi

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMI (UOLP) BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

(17.07.2019 tarihinde güncellenmiştir.)

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) Amerika Birleşik Devletleri Texas Eyaletinde bulunan Sam Houston State Üniversitesi ile birlikte ortak yürütülen bir programdır. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) onayları ile kurulmuş Devlet Üniversitesi bünyesindeki bir çift diploma programıdır.

Bu Bölüm ilk olarak 2012 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Öğrenim dili tamamen İngilizcedir. Öğrenciler Fırat Üniversitesinde Yabancı Diller Yüksekokulunda 1 yıl yoğunlaştırılmış İngilizce Dil eğitimine tabidir. YDS’den, YÖKDİL’den 60 puan ya da TOEFL IBT sınavından 79 puan ve üzeri geçerli belgesi olanlar İngilizce Hazırlık sınavına katılmayabilir.

Öğrenciler birinci ve ikinci sınıf derslerini tamamen İngilizce dilinde gene Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde almaktadırlar. Derslerin bazıları yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Ayrıca zaman zaman Amerika’daki üniversitelerden alan uzmanı öğretim elemanları gelerek Fırat Üniversitesinde öğrencilerimize yüz yüze yoğunlaştırılmış dersler vermektedir.

Bu programın ikinci yılı sonuna kadarki bir ders hariç diğer tüm derslerini başarı ile tamamlayanlar, Amerika’ya gönderilir. Öğrenciler üçüncü ve dördüncü yıllarına ait derslerini Amerika’da tamamladıktan sonra hem Fırat Üniversitesinden hem de Sam Houston State Üniversitesinden ayrı diplomalar almaktadır.

Sam Houston State Üniversitesi Amerika’da ABET (Association Board of Engineering and Technology) bağımsız kuruluşu tarafından akredite edilmektedir. Dolayısıyla Sam Houston State Üniversitesi Amerika’da ABET sertifikasına sahip tanınmış bir üniversitedir.

Öğrenciler eğitimlerinin tümünü başarıyla tamamlamaları sonrasında, Amerika’da takriben 27 ay süre ile OPT denilen sistem sayesinde çalışma müsaadesine sahip olabilirler. OPT denilen sistem, Amerika’da Üniversiteyi bitiren mezunların kendi alanlarında iş yerlerinde çalışmalarına imkân tanıyan bir sistemdir.

Öğrencilerin gerekli koşulları sağlaması halinde Sam Houston State Üniversitesinden burs almaları mümkündür. Başarılı öğrenciler yüksek lisans ve doktoraya kabul edilebilmektedir.

2018-2019 Akademik yılı itibariyle öğrenciler Fırat Üniversitesine yıllık 6 bin (altı bin) TL harç ödemektedir. Dolayısıyla başarılı bir öğrenci derslerden kalmadığı düşünülürse, 3 yıl (1 yıl hazırlık + birinci ve ikinci sınıf) için toplamda on sekiz bin TL harç ödemektedirler. Öğrenciler Sam Houston State Üniversitesine ise üçüncü ve dördüncü sınıflar için okula ödeyecekleri harç miktarları yıllık tahminen 10 bin Amerikan doları civarlarındadır, ancak öğrencilerimize 1000 dolar burs verildiği için kendilerinin ödeyeceği meblağ 9 bin dolar civarına düşmektedir. Bu meblağ okula ödenen miktardır. Bunun haricinde Amerika’da aylık tahminen bin dolar da geçim masraflarının olacağı tahmin edilmektedir.

Dolayısıyla bu programı seçmek isteyen öğrencilere toplamda en az 45 bin Amerikan doları maliyeti olacaktır. Ancak, öğrenci başarılı olmazsa ve okulu uzatırlarsa, haliyle bu maliyetler artabilecektir. Amerika ile çift diplomaya yönelik yapılan bu eğitim, halen Türkiye’de benzer eğitim veren Üniversiteler için de en düşük fiyata sahiptir ve 2018 de kontenjanların tümü dolmuştur.

Bu programı bitiren öğrencilerin avantajları:

İngilizce Dil sorunu olmayacaktır. Dolayısıyla şirketler yabancı dil bilgisi iyi olan mühendisleri istihdam etmek isteyeceklerinden ötürü, bu programdan mezun olanlar meslektaşlarına büyük bir fark atmış olacaktır.

Amerika’da halen 40’ın üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. İkisi doktora, 7 kişi ise çeşitli üniversitelerde master yapmaktadır. Diğerleri de şirketlerde çalışmakta hatta 2 öğrencimiz kendi işini kurmuştur. Türkiye’ye dönenlerin sayısı 5-6 civarındadır. İkisi TÜBİTAK-BİLGEM’de, birisi TRT WORLD’de çalışmaktadır. Diğer 3 kişi ile irtibat sağlanamamıştır.

Öğrenciler çift diplomaya sahip olacaklardır. Amerika’da iş aradıklarında Amerikan diploması kendilerine büyük fırsatlar tanıyacaktır. Amerika’da üniversiteyi tamamlamış olmaları, dünyanın diğer ülkelerinde de iş bulmalarına katkı sağlayabilecektir.

Mezun olan öğrenciler, mezuniyetlerini takiben Amerika’da uygulanan OPT (Optional Practical Training) sistemine dâhil olacaklardır, yani takriben 24 ay mezuniyet sonrası çalışma hakkı elde edebilmektedirler (OPT stands for Optional Practical Training, this allows F1 students to work on a full time basis for one year after they have completed their studies, in a field related to their major. CPT stands for Curricular Practical Training and allows F1 Students to work for up to 20 hours a week in a field related to their major, while engaging in studies).

Bu programımızda eğitim gören öğrencilerimiz ilk olarak 2015 yılının yaz aylarında Amerika’ya gitmişlerdir. Bu program ilk mezunlarını ise 2017 yılında vermiştir.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği UOLP (Uluslararası Ortak Lisans Programı) için kılavuzu dikkatlice incelemeniz tavsiye edilir.

Kılavuzdan alınan bazı bilgiler:

Program kodu

Program adı

Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (UOLP-Sam Houston State) (Ücretli)

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Öğrenim süresi

4 (İngilizce hazırlık sınıfı dahil değildir)

Puan türü

SAY (Sayısal)

Kontenjan

Özel Koşul ve Açıklamalar

16, 17, 21, 28, 251, 777 (Bu koşulları Kılavuzdan okuyabilirsiniz)