Genel Bilgi

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMI (UOLP) BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) Amerika Birleşik Devletleri Texas Eyaletinde bulunan Sam Houston State Üniversitesi ile birlikte ortak yürütülen bir programdır. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) onayları ile kurulmuş Devlet Üniversitesi bünyesindeki bir çift diploma programıdır.

Bu Bölüm ilk olarak 2012 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Öğrenim dili tamamen İngilizcedir. Öğrenciler Fırat Üniversitesinde Yabancı Diller Yüksekokulunda 1 yıl yoğunlaştırılmış İngilizce Dil eğitimine tabidir. YDS’den 70 puan ya da TOEFL IBT sınavından 79 puan ve üzeri geçerli belgesi olanlar İngilizce Hazırlık sınavına katılmayabilir.

Öğrenciler birinci ve ikinci sınıf derslerini tamamen İngilizce dilinde gene Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde almaktadırlar. Derslerin bazıları yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Ayrıca zaman zaman Amerika’daki üniversitelerden alan uzmanı öğretim elemanları gelerek Fırat Üniversitesinde öğrencilerimize yüz yüze yoğunlaştırılmış dersler vermektedir.

Bu programın ikinci yılına kadarki tüm çalışmaları başarı ile tamamlayanlar, Amerika’ya gönderilir. Öğrenciler üçüncü ve dördüncü yıllarına ait derslerini Amerika’da tamamladıktan sonra hem Fırat Üniversitesinden hem de Sam Houston State Üniversitesinden ayrı diplomalar almaktadır.

Sam Houston State Üniversitesi Amerika’da ABET (Association Board of Engineering and Technology) bağımsız kuruluşu tarafından akredite edilmektedir. Dolayısıyla Sam Houston State Üniversitesi Amerika’da ABET sertifikasına sahip tanınmış bir üniversitedir.

Öğrenciler eğitimlerinin tümünü başarıyla tamamlamaları sonrasında, Amerika’da 1 yıl OPT denilen sistem sayesinde çalışma müsaadesine sahip olabilirler. OPT denilen sistem, Amerika’da Üniversiteyi bitiren mezunların kendi alanlarında iş yerlerinde çalışmalarına imkân tanıyan bir sistemdir.

Öğrencilerin gerekli koşulları sağlaması halinde Sam Houston State Üniversitesinden burs almaları mümkündür. Başarılı öğrenciler yüksek lisans ve doktoraya kabul edilebilmektedir.

2015-16 Akademik yılı itibariyle öğrenciler Fırat Üniversitesine yıllık 4 bin TL harç ödemektedir. Dolayısıyla başarılı bir öğrenci derslerden kalmadığı düşünülürse, 3 yıl (1 yıl hazırlık + birinci ve ikinci sınıf) için toplamda on iki bin TL harç ödemektedirler. Öğrenciler Sam Houston State Üniversitesine ise üçüncü ve dördüncü sınıflar için okula ödeyecekleri harç miktarları yıllık 8 bin Amerikan doları civarlarındadır. Amerika’da aylık bin dolar da geçim masraflarının olacağı tahmin edilmektedir.

Dolayısıyla bu programı seçmek isteyen öğrencilere toplamda en az 45 bin Amerikan doları maliyeti olacaktır. Ancak, öğrenci başarılı olmazsa ve okulu uzatırlarsa, haliyle bu maliyetler artabilecektir. Amerika ile çift diplomaya yönelik yapılan bu eğitim, halen Türkiye’de benzer eğitim veren Üniversiteler için de en düşük fiyata sahiptir.

Bu programı bitiren öğrencilerin avantajları:

İngilizce Dil sorunu olmayacaktır. Dolayısıyla şirketler yabancı dil bilgisi iyi olan mühendisleri istihdam etmek isteyeceklerinden ötürü, bu programdan mezun olanlar meslektaşlarına büyük bir fark atmış olacaktır.

Öğrenciler çift diplomaya sahip olacaklardır. Amerika’da iş aradıklarında Amerikan diploması kendilerine büyük fırsatlar tanıyacaktır. Amerika’da üniversiteyi tamamlamış olmaları, dünyanın diğer ülkelerinde de iş bulmalarına katkı sağlayabilecektir.

Mezun olan öğrenciler, mezuniyetlerini takiben Amerika’da uygulanan OPT (Optional Practical Training) sistemine dâhil olacaklardır, yani 1 yıl mezuniyet sonrası çalışma hakkı elde edebilmektedirler (OPT stands for Optional Practical Training, this allows F1 students to work on a full time basis for one year after they have completed their studies, in a field related to their major. CPT stands for Curricular Practical Training and allows F1 Students to work for up to 20 hours a week in a field related to their major, while engaging in studies).

Bu programımızda eğitim gören öğrencilerimizden tahminen 13 kişi eğitimlerinin kalan kısımlarını tamamlamak üzere Ağustos 2015 ortalarında Amerika’ya gideceklerdir. İlk öğrenciler olmaları münasebetiyle kendilerine konaklamada yardımcı olunmuş ve evler bulunmuştur. Öğrenciler havaalanından alınıp evlerine yerleştirilecektir. Bu program ilk olarak 2017 yılında mezun vermiş olacaktır.

Mezunlarını vermesini müteakiben bu bölümün puanlarının çok yükseleceği tahmin edilmektedir.

ÖSYM Kılavuzunda yer alan bölüm özel şartları aşağıda verilmiştir: